Китайски прелести

Една глобална чума тръшка всички хора на планетата. Лекарите са безсилни. Болестта се разпространява чрез вдишване, а смъртта идва от недостиг на кислород.

Последните оцелели разбират истината –  всички умират, защото белите им дробовете се задръстват с миниатюрни китайци. Китайският народ е намерил таен начин да смалява ръста си в порядъка на микрони. Той е направили това в търсене на изход от пренаселеността и недостига на храна и ресурси.

Неволно вдишан, китайският народ предизвикал световна пандемия и причинил смъртта на останалите народи.

Така Кърт Вонегът (който неотдавна мина по Синия тунел към отвъдното) вижда в една от книгите си краят на човечеството – поне такова, каквото го познаваме днес.

Изглежда и други хора виждат, в лицето на Китай, заплаха за дотук установения световен ред. От блога си в ZDNet, David Gewirtz смята, че китайският народ е твърде многоброен и напредва твърде бързо в технологиите, за да може след време да спретне една Трета Световна Война.

Май вече е видно, че китайците го могат тоя занаят – преди три години, за първи път в човешката история, успяха да взривят в орбита собствения си метеорологичен спътник с ракета от Земята. Преди това никой друг не го беше правил. След операцията китайските военни командири се тупаха по рамената, радвайки се на уникалния си успех. Останалият свят ги освирка, че направиха невероятен боклук в Космоса (отломките още висят в орбита и застрашават всички земни (а може би и извънземни) космически апарати).

Американците се стреснаха от това и в отговор също свалиха с „изстрел от Земята” един свой повреден (шпионски) сателит. Все едно казаха: „И ние го можем!”.

И те направиха боклук, но не за това е думата.

Та след известно математическо моделиране David Gewirtz стига до следните интересни неща: най-голямото национално обединение на хора – Китайската народна република – се нуждае от огромно количество енергия.

Ето защо: невероятната численост на хората в тази държава (1,3 милиарда души) е повече от четири пъти по-голяма от населението на Америка. В Китай всяка година се раждат бебета, чиито брой е по-голям от населението на Канада. И то при драконовските мерки на правителството за ограничаване на раждаемостта – всяко семейство да има само по едно дете (по-рано, като стимул за това, то даваше по безплатен цветен телевизор).

Още нещо: национален приоритет на Китай е колкото може повече нейни поданници да преминат от низшата в средната класа. Ето какво означава това: хубав личен автомобил (може и два-три), мобилен телефон, по-добра и повече храна, по-добри и повече дрехи, пазаруване в молове, прически, почивки на море и др. Ако Китай успее да вкара по-голямата част от гражданите си в средната класа, то тази държава ще консумира 10,1 милиарда тона нефтен еквивалент годишно, което е 78% от общата стойност на продукцията в света. Китайските крави ще консумират повече от една седма от световните петролни доставки в рамките на 10 години.

Само китайските крави.

По-голямата част от добиваната световна енергия ще бъде нужна единствено на Китай и тя може да реши да си я вземе по някакъв начин. David Gewirtz пише за китайски бойни ракети, които могат да летят доста далече. Както и за организирани хакерски атаки – поръчката за пица през Интернет от България да отива директно в Пекин, и то за сметка на пицарията.

Нуждата от повече енергия (чиито количества и добив са ограничени) може да накара Китай да спретне една Трета Световна Война, за да си я осигури от позицията на силата. Но Вонегът може да излезе и пророк – технологично напредналият гигант да успее все пак да намери алтернативен начин: да смали ръста на своите поданници до микрони, за да се задоволяват с по-малко ресурси.

Ето как би изглеждало това – 10 000 китайци вечерят с един домат.

Най-вероятно и в двата случая (Трета Световна или миниатюризацията) Китайската народна република ще остане да господства на Земята.

Та ето какво може да се случи в далечното бъдеще: един ден да се чуе свистене и в градината на съседа да тупне една червена китайска ракета, която да цъфне отпред като китайска роза. И нищо видимо да не излезе от нея, освен невидимия с просто око китайски народ, който да плъзне по доматите и да започне да се храни и размножава.

Казвам ви: внимавайте какво дишате.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s