Изоставени

Изоставени. Постепенно разлагани от Времето. Очите ни са свикнали с тях, защото подобни разядени урбанистични тъкани виждаме навсякъде в България. Можем по-внимателно да ги погледнем, за да разберем истинското им състояние и от тази точка мислено да тръгнем обратно по нишката на Времето. И понеже подобно пътешествие е невъзможно, можем само да си представим какво е било преди разлагането. Деца със шнорхели, възрастни със шапки „идиотки“, слънце, пясък в коритата на мивките, смях, обелени колена, задух, някъде се разлага нещо морско, другаде се правят „тройка кебапчета“ и „мешана скара/салата“, пуква капачката на бира в зелено шише…

Такива работи. В снимките ще откриете гангренясването по периферията на легендарния Международен младежки център – Приморско. Там са бунгалата (все още омазни със соц трепет за добро прекарване), там е ресторант Нептун (оня с „тройката кебапчета“), там е и летен театър „Кино Космос“ (за него просто нямам повече думи, вижте го тук). За разкош издирих и стари снимки на някои от местата. И за сравнение.

И накрая – едно любимо видео за група млади пътешественици, които нелегално влизат в изоставния хангар на съветската космическа совалка Буран. Впечатляващо е. Наистина. Освен това много добре показва какво е “urban exploration” или урбекс – термин, свързван с интереса към индустриалните и изоставените сгради или съоръжения.

Летен театър „Кино Космос“

Източник: http://socbg.com

Изоставени бунгала в Международен младежки център – Приморско

Източник: http://socbg.com

Снимка: Елена Милева-Кръстева (akwaflorell)
Снимка: Елена Милева-Кръстева (akwaflorell)

 

Изоставеният ресторант Нептун

Източник: http://socbg.com

2 Comments

  1. напомня ми на „Осталгия“ с Огнян Голев и „поколение ЕР МАЛЪК“ с Братан Братанов и двете са театрални постановки изиграни така да се каже 🙂 в червената къща и основната прилика е тези времена от миналото/нашето детство при прехода около 89та, които и двете постановки се опитваха да съшият в един по-цялостен спомен за нещата, да сглобят един пъзел, който е направо органично изтъкан/изплетен в нашите свидетелски памети, къде детски къде юношески 🙂 Браво ! И твоят опит е в тази посока – третия, който виждам засега !!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s