Шешкинград – начин на живеене, който ще ви изненада и разтърси

Има едно забравено и от Бога място – Шешкинград.  Намира се в Стара планина, на височина 1200 метра. Миньорска язва за черни каменни въглища. До там има избледнели пътища, по които човешки крак не е стъпвал с години. По-долу в тази публикация може да гледате документални кадри за това място (режисьор Васил Живков). Страхотен филм, казвам ви. Шешкинград – начин на живеене, който ще ви изненада и разтърси. Миньорски град между Небето, Земята и Под земята!

Какво може да те накара да работиш дълги години в този изолиран, малък свят?  Отговорът – във филма. Планирахме това пътешествие до Шешкинград и хижа Чумерна, за да видим какво е останало от онова време, отпреди 50 години. За съжаление стигнахме там при залез слънце и имахме само няколко минути за изследване. Да, почти нищо не е останало. Сега Шешкинград се води почивна база, но не функционира. Продава се.

Купете си Шешкинград!

Шешкинград сред ръждивата покривка на есента.

Кадър от филма „Шешкинград“. Горе на снимката се вижда как изглеждат сега парапетът и стълбите, на които героите от филма си говорят.

Ето филма за Шешкинград. В Шешкинград са пращали хора да си изкарват наборната военна служба. Две години в мината с пневматичен чук в ръцете, вместо автомат. След „уво“-то доста са оставали да прекарат остатъка от живота си там.

Как ви се струва това?

Какво ги е накарало да вземат това решение? Тлъстата, гореща супа в миньорския стол? Да влизаш и излизаш с риск от мината? Красотата на Балкана? „Между нас казано, никой не го интересува красотата на природата, всеки идва заради парата. Парата ги влече тука. Ние не ходим да вербуваме работници, работниците сами идват тука“, казва бай Христо във филма.  И заради тая пара заживяваш в Шешкинград ден след ден, година след година.  А някоя вечер се прибираш  и разбираш, че жена ти не е издържала в този твой скучен Шешкинград. Избягала с детето. Тогава сядаш на стълбите и плачеш.

А на другия ден от мъка може и да се сбиеш с някого – Шешкинград е интернационален, в него има турци, каракачани, цигани, рецидивисти и изменници на Родината… Там са и Магазинерът, Художникът на социалистически плакати, Готвачът, Хлебарят… Все знакови образи от близкото комунистическо минало на страната.

Вижте ги:


Повече за режисьора Васил Живков:
http://www.capital.bg/light/lica/2006/07/14/272175_vasil_jivkov/
http://www.imdb.com/name/nm1699777/?ref_=nmbio_bio_nm
http://bnr.bg/hristobotev/post/100788713/vasil-jivkov

Връх Чумерна.

Град Твърдица.

10 Comments

  1. Това е паметник на геолозите. Техният девиз е „Геология и гинекология е едно и също. Бъркаш и не знаеш какво ще излезе.“ На база на геоложките данни, Минпроект сътвори това, а Минстрой го реализира.

  2. Доколко Шешкинград е забравен от Бога времето ще покаже.. днес една сграда ремонтират, утре друга. Кой ремонтира, защо ремонтира и не може да забрави за този град тепърва ще преоткриваме..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s