Великолепният Алиботуш

Филипинката Абигейл пуснала видео с нейните кокошки в Тик-ток. Запознала се с Иван, нейният съпруг, на бригада в Англия. Сега живеят в Пернишко село, тя учи български от бабите, той кара голф и притежава винкел.

Чудесна – хем любовна, хем патриотична история – поместена в локалния вестник Струма. Четем я на глас, докато пътуваме с опела към хижа Славянка. Намислили сме да качим венецът на граничната планина Славянка – Гоцев връх (Алиботуш), извисяващ се на 2212 метра надморска височина.

Винаги, когато посещавам тази прекрасна планина, разказвам историята как преди 20 години така се залутахме по склоновете й, че се озовахме в Гърция и трябваше да се прибираме на автостоп. Голямо ходене падна тогава, а и сега се очертаваше такова.

Уви, Алиботуш отново си остана недостижим. Твърде късно тръгнахме от хижата, плюс тегав участък, покрит с фирнован, хлъзгав сняг, по който вървяхме трудно и бавно. Достигнахме съседния Голям Царев връх (2183 м.) в пет следобед, за да разгледаме този великолепно изглеждащ масив Алиботуш.

Хижа Славянка е бивша гранична застава с готино семейство хижари. Ремонтирана е с европейски пари и българо-гръцко сътрудничество, а в проекта са включили и 10 колела, които никой до сега не е наемал. Има малко игрище за пейнтбол и футболно игрище. Чудесно място наистина, сравнително слабо посещавано от туристи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s