Кибритът

Намерих го в един стар бюфет. Прастар кибрит. Седял е там цяла вечност и най-накрая дочака да бъде запален:

Това е предмет от моето социалистическо детство. Бил е произведен във фабриката за кибрити в Костенец. Петдесет броя клечки, цена – 4 стотинки.

match

Сигурно имам специална гънка в мозъка, която поддържа спомена за соц дизайна на този кибрит. Когато го видях за първи път, нещо ми се затопли главата откъм тази гънка 😉 Това, което ми хрумна, е да се позабавлявам като най-непринудено му спретна няколко редизайна:

MATCHBOX-Original

MATCHBOX-Natural

MATCHBOX-Marakas

MATCHBOX Marihuana MATCHBOX black and withe copy MATCHBOX black and withe copy

MATCHBOX-Whipping-top

MATCHBOX Cubism Art   MATCHBOX-PopArt MATCHBOX-Surrealism

6 Comments

  1. Доста дизайн има от комунис-времената. Наскоро си намерих една стотинка от онези детски години и мога да кажа, че е 100% много по-красива от всички следващи нейни колежки. Чак ми се иска да и направя една макро снимка:)

    1. Така си е. Носталгията НИ по соц времената не е заради политически, икономически и социални аспекти, а заради детството ни. Бащата на един приятел е дал най-точното определение на тази носталгия по отминалия строй: „жалба за младост“. Може да са чукали камъни като доброволци на Прохода на републиката, но вечер са си пекли филийки и картофи на огъня, вадели са се китарите е са ставали СГЛЯДИТЕ и ЛЮБОВИТЕ. Пустата му младост, за нея е носталгията… Много ясно, че стотинката е по-красива от сегашните :)))

  2. Тогава не всеки беше дизайнер. Беше трудна и взискателна професия. Казвам го, защото съм го видял отблизо и израснах с това, а не защото някой ми го е разказвал.
    Имаше истински магьосници!
    Поздравления Ванка! Страхотни интерпретации на идеята.

    1. Благодаря 🙂 Аз си спомням плакатджията на горнооряховското кино. Всяка седмица рисуваше огромен плакат на най-важния филм! Едно-единствено, уникално платно, което после измиваше с маркуча, за да нарисува следващия. Значи, чак сега осъзнавам, че към киното е имало щатен художник. Брях!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s